foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nasza szkoła jest miejscem, w którym proces nauczania - uczenia się stanowi radosne przeżycie dla uczniów i nauczycieli. Osiągamy to, stosując metody i techniki przyspieszonego uczenia, dzięki którym pomagamy każdemu dziecku rozwijać się na miarę swoich możliwości.

W ramach modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu”- Edycja 2020, nasza szkoła uzyskała dofinansowanie na modernizację i wyposażenie stołówki szkolnej w kwocie: 99 975,25zł

(80% dotacja z Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego,
20% wkład własny - Urząd Miasta i Gminy Skawina).

 

Po realizacji programu „Posiłek w szkole i w domu” znacząco podniósł się standard sanitarny, estetyczny i funkcjonalność kuchni.

1. Wykonano prace remontowe: flizowanie magazynu produktów suchych magazynu termosów, korytarzyka do obieralni warzyw, wyflizowanie ściany w kuchni przy piecu konwekcyjno - parowym, po wykonaniu robót elektrycznych oraz hydraulicznych i budowlanych. Zostały wymienione drzwi do magazynów, zamontowano rolety w okienkach wydawczych.

2. Zakupiono meble kuchenne ze stali nierdzewnej, w tym wyposażono stanowiska do wydawania posiłków oraz zwrotu naczyń.

3. Zakupiono piec konwekcyjno – parowy, Robot Coupe cl50 (szatkownica do jarzyn) oraz zmywarkę.

4. Wymieniono i uzupełniono zastawę stołową.

 

 

     Piec konwekcyjno – parowy jest urządzeniem najbardziej wydajnym, gdyż pozwala jednocześnie przyrządzić kilka posiłków. Skraca czas przygotowywanych potraw oraz poprawia ich smak. Mięso i ryby nie wysuszają się, są soczyste, miękkie a ich przyrządzanie odbywa się bez utraty ich masy. Obróbka parowa warzyw w piecu pozwala na zachowanie witamin i minerałów w każdym składniku. Przygotowywanie potraw w wersji parowej ogranicza także ilość tłuszczu jaki jest potrzebny do sporządzania dań. Jest to zatem o wiele zdrowszy sposób przygotowywania posiłków na stołówce szkolnej. Ważnym aspektem jest także ekonomiczność przygotowywania dań: niższe zużycie wody, oszczędność energii elektrycznej i gazu oraz zastąpienie wielu urządzeń gastronomicznych, takich jak piekarnik, grill, patelnia czy trzon kuchenny. Przygotowywanie posiłków znacząco usprawnił także robot – szatkownica, który sprawnie, wygodnie i bezpiecznie pozwala na szatkowanie w najróżniejsze kształty warzyw i owoców. Celem zastosowania tego urządzenia jest skrócenie czasu pracy oraz poprawa walorów smakowych i odżywczych posiłków wydawanych na stołówce szkolnej. Zakupiona zmywarka o wysokich parametrach pozwala dobrze wyparzać naczynia, co zapewnia odpowiedni standard sanitarno - higieniczny, a nowa zastawa stołowa wpływa motywująco na dzieci, by zjadały nie tylko smaczny, zdrowy, ale i estetycznie podany posiłek.

 

 

Dzięki programowi „Posiłek w szkole i w domu” znacząco podniósł się standard wyposażenia kuchni, organizacja pracy personelu, a przede wszystkim katalog i jakość przygotowywanych posiłków. Dbałość o zdrowie uczniów i szeroka edukacja uczniów w zakresie zdrowego żywienia, stała się jeszcze bardziej efektywna.

Informacja w mediach lokalnych CZYTAJ link

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Skawinie objął pomocą w formie posiłków uczniów Szkoły Podstawowej nr 3.

MGOPS realizuje zadanie własne w ramach wieloletniego programu rządowego „Posiłek w szkole i w domu” , polegające na zapewnieniu pomocy w formie posiłku, świadczenia rzeczowego lub świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności osobom jej potrzebującym.

Informacja w mediach lokalnych CZYTAJ link

Stołówka

 

 

 

W naszej stołówce szkolnej przygotowujemy smaczne potrawy według zasad racjonalnego żywienia
w oparciu o zdrowe, naturalne produkty.

 

 

 

 

Obiady są gotowane codziennie w szkolnej kuchni (nie korzystamy z cateringu!).

Koszt obiadu - 7,00 zł płatne przelewem (za miesiąc z dołu).

Nr konta 12859100070310056390610001

Umowa dostępna jest tutaj.

 

 

             

                                                                              

Jadłospis

20.06. - 23.06.

Poniedziałek

   20.06     Zupa ogórkowa z ziemniakami,  jarzynami i zieleniną -270ml.

                 Makaron z sosem mięsno – warzywnym i serem żółtym – 330g.

                 Kompot owocowy – 200ml, morela – 1szt.       

                    

Wtorek

21.06    Krupnik zabielany z  jarzynami   i zieleniną – 270ml,   

               Ziemniaki – 200g, kotlet schabowy smażony  – 100g,

               Kapusta młoda zasmażana – 100g,

               Woda Żywiec Zdrój– 500ml, arbuz – 120g.

 

Środa

 22.06     Zupa szpinakowa z lanym ciastem,  jarzynami  i zieleniną – 270ml,     

               Ziemniaki – 200g, pieczeń z indyka w sosie własnym – 100g,

               Surówka z pomidorów z cebulką – 80g,  nektarynka – 1szt.

              Kompot owocowy – 200ml,  jogurt Jogobella – 150g.

            

Czwartek

 23.06     Żurek z kiełbasą, ziemniakami,  jarzynami i zieleniną – 270ml.

               Naleśniki z białym serem i cukrem pudrem – 100g,

               Kompot owocowy– 200ml, truskawki świeże – 100g.

 

Wykaz alergenów

Poniedziałek

20.06.2022r.

Wtorek

21.06.2022r.

Środa

22.06.2022r.

Czwartek

23.06.2022r.

I danie

Zupa  ogórkowa z ziemniakami   jarzynami  i  zieleniną.

Składniki: ziemniaki, skrzydełka z kurczaka, ogórek kiszony  marchew, pietruszka, seler, śmietana 30%,   sól morska, pieprz mielony, kurkuma(przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu),  lubczyk świeży,  natka pietruszki świeża.

 

Krupnik zabielany z jarzynami i zieleniną

Składniki: szyja z indyka,  kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler korzeń,  seler naciowy, por, pieprz mielony (produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), sól morska, natka pietruszki świeża, lubczyk świeży.

 

Zupa szpinakowa z lanym ciastem i zieleniną.

Składniki: szpinak mrożony, marchew,   pietruszka, seler,  śmietana 30%, masło, jajka, mąka pszenna, sól morska, pieprz mielony(produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), lubczyk świeży,   natka pietruszki świeża.

 

Żurek z jajkiem, ziemniakami,   jarzynami i zieleniną.

Składniki: jajko, ziemniaki, biała kiełbasa(mięso wieprzowe 69%, mięso wołowe 18%, woda, sól, przyprawy),   żurek w butelce(woda, mąka żytnia, ortęby pszenne, płatki owsiane, świeży czosnek)  marchew, śmietana 30%, pietruszka, seler, sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, pieprz mielony(przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), zielona pietruszka świeża,  czosnek świeży, lubczyk świeży.

II danie

Makaron z sosem mięsno – warzywnym i serem żółtym

Składniki: makaron(mąka z pszenicy durum, woda), mięso gulaszowe wołowe, udziec z kurczaka,  ser żółty,  marchew, cebula, seler korzeń, seler naciowy, olej kujawski, mąka pszenna,  sos boloński(pomidory, woda, cebula, marchew, przecier z czosnku, przecier jabłkowy, cukier, skrobia modyfikowana ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, zioła (w tym bazylia), koncentrat z czarnej marchwi, aromaty. Może zawierać seler), pomidory krojone bez skórki w sosie własnym(obrane pomidory, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy),  oregano, bazylia,  (produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), sól morska, czosnek świeży, lubczyk świeży.

Ziemniaki z masłem i koperkiem

Składniki: ziemniaki, masło, koperek,   sól morska,

 

Kotlet schabowy smażony.

Składniki: schab wieprzowy, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, bułka tarta, sól morska, pieprz mielony(produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu),

 

Kapusta młoda zasmażana

Składniki: kapusta biała, koperek świeży, masło, śmietana 30%, mąka pszenna, sól morska, cukier, sok z cytryny

Ziemniaki z koperkiem

Składniki: ziemniaki, koperek świeży, sól.

 

Pieczeń z indyka   w sosie  własnym

Składniki: filet z indyka świeży, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna, sól morska, papryka słodka mielona, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz mielony, (produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu).

 

 Surówka z pomidorów

Składniki :pomidor, cebulka zielona, sól, morska.

 

Naleśniki  z  białym serem  i  cukrem  pudrem

 

Składniki: ciasto -  mąka pszenna, jajka, sól, woda, farsz – ser biały półtłusty, cukier wanilinowy, masło, cukier puder(cukier, substancja przeciwzbrylająca E 551, Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka, orzechów laskowych),

 

 

Deser

Kompot owocowy

Składniki: truskawka świeża, rabarbar,  owoce mrożone(truskawka, porzeczka czarna), cukier,

 

Morela

Woda Żywiec Zdrój

 

 

 

 

Arbuz

Kompot owocowy

Składniki: truskawka świeża, rabarbar,  owoce mrożone(truskawka, śliwka bez pestki), cukier,

 

Kompot owocowy

Składniki: truskawka świeża, rabarbar,-  owoce mrożone(truskawka, śliwka bez pestki), cukier,

 

 

 


                           

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

                                        

 

 

 

 

HARMONOGRAM PRZERW OBIADOWYCH*:

W GODZ.

PONIEDZIAŁEK

WTOREK

ŚRODA

CZWARTEK

PIĄTEK

10.35 – 10.50

1B, 3B

3A, 1A

1A, 1B

2B, 3B

3A,  2A

11.30 – 11.45

1A, 2A, 8A

1B, 2B

3A,  3B

1A, 2A

1B, 3B

12.00 – 12.15

3A, 2B

2A, 3B

2A, 2B

3A, 1B

1A, 2B

12.30 – 12.45

4A,  4B, 5A

4A,  4B

4A,  4B, 7A

4A, 4B, 5A

4A,  4B

13.30 – 13.45

7A

5A, 7A, 8A

5A, 8A

7A, 8A

5A, 7A, 8A

* klasy 1 - przerwa trwa 20 min,

  klasy 2-7 - przerwa trwa 15 min.

Regulamin stołówki