W ramach modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu”- Edycja 2020, nasza szkoła uzyskała dofinansowanie na modernizację i wyposażenie stołówki szkolnej w kwocie: 99 975,25zł
(80% dotacja z Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego,
20% wkład własny - Urząd Miasta i Gminy Skawina).
Po realizacji programu „Posiłek w szkole i w domu” znacząco podniósł się standard sanitarny, estetyczny i funkcjonalność kuchni.
1. Wykonano prace remontowe: flizowanie magazynu produktów suchych magazynu termosów, korytarzyka do obieralni warzyw, wyflizowanie ściany w kuchni przy piecu konwekcyjno - parowym, po wykonaniu robót elektrycznych oraz hydraulicznych i budowlanych. Zostały wymienione drzwi do magazynów, zamontowano rolety w okienkach wydawczych.
2. Zakupiono meble kuchenne ze stali nierdzewnej, w tym wyposażono stanowiska do wydawania posiłków oraz zwrotu naczyń.
3. Zakupiono piec konwekcyjno – parowy, Robot Coupe cl50 (szatkownica do jarzyn) oraz zmywarkę.
4. Wymieniono i uzupełniono zastawę stołową.
Piec konwekcyjno – parowy jest urządzeniem najbardziej wydajnym, gdyż pozwala jednocześnie przyrządzić kilka posiłków. Skraca czas przygotowywanych potraw oraz poprawia ich smak. Mięso i ryby nie wysuszają się, są soczyste, miękkie a ich przyrządzanie odbywa się bez utraty ich masy. Obróbka parowa warzyw w piecu pozwala na zachowanie witamin i minerałów w każdym składniku. Przygotowywanie potraw w wersji parowej ogranicza także ilość tłuszczu jaki jest potrzebny do sporządzania dań. Jest to zatem o wiele zdrowszy sposób przygotowywania posiłków na stołówce szkolnej. Ważnym aspektem jest także ekonomiczność przygotowywania dań: niższe zużycie wody, oszczędność energii elektrycznej i gazu oraz zastąpienie wielu urządzeń gastronomicznych, takich jak piekarnik, grill, patelnia czy trzon kuchenny. Przygotowywanie posiłków znacząco usprawnił także robot – szatkownica, który sprawnie, wygodnie i bezpiecznie pozwala na szatkowanie w najróżniejsze kształty warzyw i owoców. Celem zastosowania tego urządzenia jest skrócenie czasu pracy oraz poprawa walorów smakowych i odżywczych posiłków wydawanych na stołówce szkolnej. Zakupiona zmywarka o wysokich parametrach pozwala dobrze wyparzać naczynia, co zapewnia odpowiedni standard sanitarno - higieniczny, a nowa zastawa stołowa wpływa motywująco na dzieci, by zjadały nie tylko smaczny, zdrowy, ale i estetycznie podany posiłek.
Dzięki programowi „Posiłek w szkole i w domu” znacząco podniósł się standard wyposażenia kuchni, organizacja pracy personelu, a przede wszystkim katalog i jakość przygotowywanych posiłków. Dbałość o zdrowie uczniów i szeroka edukacja uczniów w zakresie zdrowego żywienia, stała się jeszcze bardziej efektywna.
Informacja w mediach lokalnych CZYTAJ link
MGOPS realizuje zadanie własne w ramach wieloletniego programu rządowego „Posiłek w szkole i w domu” , polegające na zapewnieniu pomocy w formie posiłku, świadczenia rzeczowego lub świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności osobom jej potrzebującym.
Informacja w mediach lokalnych CZYTAJ link
W naszej stołówce szkolnej przygotowujemy smaczne potrawy według zasad racjonalnego żywienia
w oparciu o zdrowe, naturalne produkty.
Obiady są gotowane codziennie w szkolnej kuchni (nie korzystamy z cateringu!).
Koszt obiadu - 7,00 zł płatne przelewem (za miesiąc z dołu).
Nr konta 12859100070310056390610001
Umowa dostępna jest tutaj.
Jadłospis
20.06. - 23.06.
Poniedziałek
20.06 Zupa ogórkowa z ziemniakami, jarzynami i zieleniną -270ml.
Makaron z sosem mięsno – warzywnym i serem żółtym – 330g.
Kompot owocowy – 200ml, morela – 1szt.
Wtorek
21.06 Krupnik zabielany z jarzynami i zieleniną – 270ml,
Ziemniaki – 200g, kotlet schabowy smażony – 100g,
Kapusta młoda zasmażana – 100g,
Woda Żywiec Zdrój– 500ml, arbuz – 120g.
Środa
22.06 Zupa szpinakowa z lanym ciastem, jarzynami i zieleniną – 270ml,
Ziemniaki – 200g, pieczeń z indyka w sosie własnym – 100g,
Surówka z pomidorów z cebulką – 80g, nektarynka – 1szt.
Kompot owocowy – 200ml, jogurt Jogobella – 150g.
Czwartek
23.06 Żurek z kiełbasą, ziemniakami, jarzynami i zieleniną – 270ml.
Naleśniki z białym serem i cukrem pudrem – 100g,
Kompot owocowy– 200ml, truskawki świeże – 100g.
Wykaz alergenów |
Poniedziałek 20.06.2022r. |
Wtorek 21.06.2022r. |
Środa 22.06.2022r. |
Czwartek 23.06.2022r. |
I danie |
Zupa ogórkowa z ziemniakami jarzynami i zieleniną. Składniki: ziemniaki, skrzydełka z kurczaka, ogórek kiszony marchew, pietruszka, seler, śmietana 30%, sól morska, pieprz mielony, kurkuma(przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), lubczyk świeży, natka pietruszki świeża.
|
Krupnik zabielany z jarzynami i zieleniną Składniki: szyja z indyka, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler korzeń, seler naciowy, por, pieprz mielony (produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), sól morska, natka pietruszki świeża, lubczyk świeży.
|
Zupa szpinakowa z lanym ciastem i zieleniną. Składniki: szpinak mrożony, marchew, pietruszka, seler, śmietana 30%, masło, jajka, mąka pszenna, sól morska, pieprz mielony(produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), lubczyk świeży, natka pietruszki świeża.
|
Żurek z jajkiem, ziemniakami, jarzynami i zieleniną. Składniki: jajko, ziemniaki, biała kiełbasa(mięso wieprzowe 69%, mięso wołowe 18%, woda, sól, przyprawy), żurek w butelce(woda, mąka żytnia, ortęby pszenne, płatki owsiane, świeży czosnek) marchew, śmietana 30%, pietruszka, seler, sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, pieprz mielony(przyprawy mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), zielona pietruszka świeża, czosnek świeży, lubczyk świeży. |
II danie |
Makaron z sosem mięsno – warzywnym i serem żółtym Składniki: makaron(mąka z pszenicy durum, woda), mięso gulaszowe wołowe, udziec z kurczaka, ser żółty, marchew, cebula, seler korzeń, seler naciowy, olej kujawski, mąka pszenna, sos boloński(pomidory, woda, cebula, marchew, przecier z czosnku, przecier jabłkowy, cukier, skrobia modyfikowana ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, zioła (w tym bazylia), koncentrat z czarnej marchwi, aromaty. Może zawierać seler), pomidory krojone bez skórki w sosie własnym(obrane pomidory, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy), oregano, bazylia, (produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu), sól morska, czosnek świeży, lubczyk świeży. |
Ziemniaki z masłem i koperkiem Składniki: ziemniaki, masło, koperek, sól morska,
Kotlet schabowy smażony. Składniki: schab wieprzowy, jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, bułka tarta, sól morska, pieprz mielony(produkt może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu),
Kapusta młoda zasmażana Składniki: kapusta biała, koperek świeży, masło, śmietana 30%, mąka pszenna, sól morska, cukier, sok z cytryny |
Ziemniaki z koperkiem Składniki: ziemniaki, koperek świeży, sól.
Pieczeń z indyka w sosie własnym Składniki: filet z indyka świeży, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna, sól morska, papryka słodka mielona, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz mielony, (produkty mogą zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, mleka(łącznie z laktozą), jaj, soi i glutenu).
Surówka z pomidorów Składniki :pomidor, cebulka zielona, sól, morska.
|
Naleśniki z białym serem i cukrem pudrem
Składniki: ciasto - mąka pszenna, jajka, sól, woda, farsz – ser biały półtłusty, cukier wanilinowy, masło, cukier puder(cukier, substancja przeciwzbrylająca E 551, Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka, orzechów laskowych),
|
Deser |
Kompot owocowy Składniki: truskawka świeża, rabarbar, owoce mrożone(truskawka, porzeczka czarna), cukier,
Morela |
Woda Żywiec Zdrój
Arbuz |
Kompot owocowy Składniki: truskawka świeża, rabarbar, owoce mrożone(truskawka, śliwka bez pestki), cukier,
|
Kompot owocowy Składniki: truskawka świeża, rabarbar,- owoce mrożone(truskawka, śliwka bez pestki), cukier,
|
HARMONOGRAM PRZERW OBIADOWYCH*:
W GODZ. |
PONIEDZIAŁEK |
WTOREK |
ŚRODA |
CZWARTEK |
PIĄTEK |
10.35 – 10.50 |
1B, 3B |
3A, 1A |
1A, 1B |
2B, 3B |
3A, 2A |
11.30 – 11.45 |
1A, 2A, 8A |
1B, 2B |
3A, 3B |
1A, 2A |
1B, 3B |
12.00 – 12.15 |
3A, 2B |
2A, 3B |
2A, 2B |
3A, 1B |
1A, 2B |
12.30 – 12.45 |
4A, 4B, 5A |
4A, 4B |
4A, 4B, 7A |
4A, 4B, 5A |
4A, 4B |
13.30 – 13.45 |
7A |
5A, 7A, 8A |
5A, 8A |
7A, 8A |
5A, 7A, 8A |
* klasy 1 - przerwa trwa 20 min,
klasy 2-7 - przerwa trwa 15 min.